Ångestfylld skolstart

Jullovet lider mot sitt slut och här där jag bor drar skolan igång imorgon. Jag vet själv vilken enorm ångest jag hade när skolan startade igång efter loven både i åttan och nian, även efter höstlovet i ettan. Jag skulle gjort vad som helst för att slippa gå tillbaka till skolan. Och det gör så ont i mig att veta att det finns SÅ MÅNGA därute som känner exakt lika dant. Som verkligen inte vill. Som får ont i magen bara av att tänka på skolan. Som vet att de kommer att komma tillbaka till ensamhet, elaka klasskamrater och respektlösa lärare. För efter loven väntar en vardag fylld utav trakasserier och mobbning för så jälva många barn och ungdomar.

Om du är i en sits då du verkligen inte trivs i din klass eller din skola, om du känner dig dåligt behandlad och blir utsatt för elaka handlingar.. Tveka inte på att prata med någon. För även om det känns som att det är DIG det är fel på och som om du vore värd den behandlingen, så är det dem som gör fel. Du ska aldrig någonsin acceptera att någon får dig att må dåligt och utsätter dig för kränkande behandlingar. Och tro mig, JAG VET hur svårt det är att be om hjälp. Hur svag och liten man känner sig. Hur svårt det är att inse vad som faktiskt händer och hur man faktiskt blir behandlad. Men du MÅSTE be om hjälp, du måste. Jag har skrivit detta så himla många gånger innan men jag tycker verkligen att det är så otroligt viktigt att ni förstår.. Snälla, ta hjälp.

Prata med en kompis, en förälder, en lärare, kurator, med någon hjälpsida online (nu menar jag alltså BRIS, UDDA eller liknande) eller prata med mig. Skriv här, på Facebook eller instagram. Ta kontakt med någon du tycker att du kan lita på och berätta vad som händer. För oftast blir det lite, lite lättare när du får dela med dig av vad du upplever så du slipper gå runt och bära på det själv. Berätta för någon hur du mår och därifrån börjar förbättringen. Antingen kan någon ta tag i dem som är elaka och få ned dem på jorden och så "löser det sig" på det viset, eller så får du byta klass/skola. För skolan är en plats där alla har rätt att känna sig trygga, respekterade och ha möjlighet att lära. Blir man utsatt för mobbning eller trakasserier känner man sig varken trygg eller respekterad och man har svårare att koncentrera sig vilket leder till svårigheter med att lära.


Mitt hjärta blöder verkligen för er och jag skulle kunna kapa min ena hand för att ni skulle må bättre. Jag kan inte understryka nog hur viktigt det är att ta hjälp och våga prata om mobbning. Jag vill verkligen hjälpa er, stärka er och finnas där för er - och jag hoppas att det framkommer i min blogg, och att jag på något sätt kan hjälpa er, oavsett om det endast är med något litet.


Lycka till i skolan nu, underbara ni. "Gå med huvudet högt och långfingret högre", som en underbar vän en gång sa till mig. Glöm aldrig bort ert egna värde och våga ta hjälp. Låt inte någon osäker mobbare ta er framtid och ert liv ifrån er.

Gillar

Kommentarer