Äta nyttigt - begränsa sig?

Många kan nog tycka att välja att äta nyttigt och gå på en diet är lika med att begränsa sig själv. Och varför ska man begränsa sig när man bara lever EN gång?? Jag säger inte att det tanktesättet är fel, utan bara att jag inte håller med. Jag tänker istället såhär; Ja, du lever bara en gång. Så varför inte ta hand om din kropp på bästa sätt, både på utsidan och insidan?
Att välja att äta nyttigt måste inte innbära en massa hårda förbud och begränsningar, för det tror jag verkligen inte är bra i längden. Det fungerar under en kort period men inte i längden, inte för mig i alla fall. Istället handlar det om att byta ut saker i din kost mot annat, snarare än att förbjuda sig för att äta det. Istället för att sätta massor med hårda regler och begränsningar med mat som man inte får äta så kan man istället göra en ”byta ut-lista” med allt som man tycker är gott men inte vill äta för resultatens skull. För att slippa den stressen och öka begäret efter onyttigt mat så kan man ersätta det mesta med nyttiga alternativ för att ändå kunna få njuta av maten!


Exempelvis: om du verkligen vill äta choklad, välj mörk 80%-ig choklad istället för mjölkchoklad. Vill du äta pasta så välj en grov sort, drick bubbelvatten istället för läsk. Gör bananpannkakor istället för vanliga, använd mjölk i din matlagning istället för grädde och altenativa fetter istället för smör. Du kan exempelvis ha keso, avocado, kokosolja, olivolja eller färskost på din smörgås istället. Ät det du vill - men välj ett nyttigare alternativ.


Som sagt; det handlar inte om att begränsa sig, utan att välja bättre alternativ. Ändra ditt tankesätt, för du VILL ju äta de där nyttigare alternativen för du VILL ju nå ditt mål, ellerhur? Så resonerar jag i alla fall! Sedan är det ju tusen gånger godare att bli mätt på en måltid som gör gott för både kropp och sinne. Och jag säger självklart inte att man måste äta nyttigt hela tiden för att må bra eller få resultat i sin träning, men det underlättar mycket och skyndar på resultaten.
Hoppas att ni fick lite inspiration, kramar! <3

Gillar

Kommentarer