Att plugga på Universitet - hur är det?

Nu har jag ju gått på Universitetet i ett halvår och är inne på min andra termin. Och jag tänkte i detta inlägget dela med mig av mina upplevelser hittills!

Som ni redan vet studerar jag till socionom på Hälsohögskolan på Jönköpings Universitet. Jag valde mellan jurist, kriminolog och socionom och landade till slut i det sistnämnda eftersom att det hade lite av allt. Efter juristerna är det vi som läser mest juridik, och jag får ändå arbeta med människor samt har möjligheter att kunna jobba som utredare hos polisen. Hittills är jag otroligt nöjd över mitt val och det känns verkligen som att utbildningen är skapt för mig. Har bara positiva erfarenheter efter första terminen!

Vi har läst 4 kurser nu och något som de alla har haft gemensamt är väldigt mycket grupparbete och mycket egna studier. Man får alltså ta ansvar på ett helt annat sätt än gymnasiet. Det är jag själv som ser till att jag har de böcker som krävs, att jag går på de föreläsningar jag behöver, att jag vet vad som ska kunnas till tentan. Att jag är på plats vid examinationer trots att det inte alltid är obligatorisk närvaro. Det är helt enkelt mitt eget ansvar att jag klarar kursen.

Förutom det egna ansvaret så är det mycket annat som skiljer sig från gymnasiet. Det går typ faktiskt inte ens att jämföra. Istället för lektioner har man ju hela dagar med föreläsningar. Ibland praktiska moment men oftast är det vi elever som sitter och lyssnar på vår föreläsare i 5-7 timmar om dagen. Det är ju inga mindre läxor eller så vilket är skönt, men desto större uppgifter som ska klaras av för att man ska bli godkänd.

Till skillnad från gymnasiet så får man ju inte heller några böcker utan det står man för själv, för er som inte visste det. Och det är såå dyrt haha.. Det är knappt några obligatoriska moment utan man får närvara om man känner att man behöver det för att klara examinationerna. Helt enkelt är det otroligt fritt vilket passar mig! Dock är det extremt viktigt att snabbt hitta en studieteknik som passar, så att man kan lägga fokus på rätt saker och helt enkelt lära sig. Det är ingen i skolan som kommer förhöra dig eller se till att du kan det som ska examineras, det är bara ditt ansvar.

Det bästa med utbildningen är att jag går i en klass med likasinnade. Alla är ju där av samma anledning och lägger ned stort engagemang på studierna. Dessutom är alla otroligt hjälpsamma, snälla och fruktansvärt roliga. Det känns som att vi alla har klickat otroligt bra och alla kan umgås med alla, vilket är superskönt. Det är ett så mycket mer moget klimat än gymnasiet och jag trivs (för första gången) som fisken i vattent i skolan. Jag har speciellt klickat med 3 tjejer som jag umgås med mest. Har även turen att gå på samma Universitet som Molly, Jennifer och Amanda, och genom dem har jag fått ännu fler nya vänner. Att börja studera är verkligen det bästa som hänt mig och det har format mig till en helt ny människa <3

Gillar

Kommentarer

Hilda
Hilda,
Jättebra inlägg! Det jag saknade var kanske hur behörigheten är. Om det är svårt o komma in. Om man måste ha A/B i alla ämnen? Om man borde göra högskoleprovet osv. Annars jättebra med information!
vannalovisa.se
Vannalovisa
Vannalovisa,
Hej! Tror svaren på dina frågor går att googla sig till, för rätt info. Hur svårt det är skiljer sig från skola till skola. I Jönköping är det väldigt högt på hösten, lägre till våren. I exempelvis Växjö är det ännu lägre. Eller var när jag sökte in i alla fall. Men det går att googla gammal antagningsstatistik, skiljer sig mellan alla skolor 😊 Jag gjorde högskoleprovet men sökte in med mina betyg. Hade nästan 21 i merit men vissa i min klass kom in på reserv med runt 17. Så det är olika. Prata med studievägledare! 😊
nouw.com/vannalovisa
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229