Att sätta in en spiral

För nästan exakt en månad sedan valde jag att sluta äta p-piller, som jag har gjort i 2 år, och istället sätta in en hormonspiral. Jag har fått några frågor kring det, så i detta inlägget hade jag tänkt att berätta om mina erfarenheten kring spiralen!

Om ni inte redan vet hur det går till att sätta in en spiral så googla, det finns bra information på UMOs hemsida. Det jag var mest orolig för var att det skulle göra ont. Och jag ska inte ljuga, det gjorde ont. Själva ingreppet/insättningen gjorde inte så ont utan det var mest obehagligt och ovant. Men barnmorskorna som jag hade var såå bra och snälla, så det gick superbra. Det var först efter insättningen som det gjorde förjävligt ont. Det kändes som den värsta mensvärken någonsin och jag fick nästan krypa till bussen. Höll på att svimma och kallsvettades.. Så ja, det gjorde ont och den värken höll i sig i ungefär 4 dagar.

Något annat jag var orolig över var biverkningarna.
Efter insättningen och fyra dagar framåt hade jag den sjukaste mensvärken någonsin som sagt. Efter någon dag började det även blöda, vilket var helt normalt men självklart jobbigt. Blödningarna höll på konstant i två veckor. Förutom det har jag inte märkt några biverkningar direkt. Jag har fått lite mer små "finnar" (inte riktigt finnar men typ små pluttar i pannan, jag tror ni förstår vad jag menar?) än vanligt, men det kan ju också bero på att jag inte ätit den bästa maten samt varit väldigt stressad under en period.

Det står att biverkningarna av en hormonspiral kan vara samma som för p-piller, alltså acne, humörsvängningar, viktuppgång och lite mellanblödningar. Jag har inte känt av något av dessa än och hoppas inte att det kommer längre fram heller. Jag känner även inga direkta biverkningar av att ha slutat med p-piller, vilket är skönt.

Spiralen jag har är en ny hormonspiral med 19mg hormoner i, som sitter i fem år. Det är med andra ord en väldigt liten mängd hormoner. Anledningar till att vi (jag och barnmorskorna) valde just den är för att jag i vanliga fall inte har mycket mens, så det räcker med en liten dos hormon. Och den skyddar exakt lika bra som vilken annan spiral som helst!

Jag skulle verkligen rekommendera att sätta in en spiral om ni tror att det passar för er. Rådfråga på UMO! Det är verkligen supersmidigt att slippa äta p-piller. Och det är bra att få hormonerna lokalt med, alltså bara i livmodern och inte i hela kroppen! Har ni några fler frågor så ställ dem gärna <3

Gillar

Kommentarer