blått är en killfärg, rosa är en tjejfärg

De två senaste veckorna har vi på naturlektionerna diskuterat kön, sexualitet och vad som anses vara manligt och kvinnligt enligt samhällets normer. Efter att ha hört på vissa av mina klasskompisars värderingar och tankar (både tjejer och killar) så är jag ännu mer tacksam och glad över hur mina föräldrar har uppfostrat mig.

"Blått är en killfärg och rosa är en tjejfärg", det var ungefär alla i min klass överens om. Gå in i vilken barnklädersaffär som helst så ser ni att det "stämmer", tyvärr..! Men jag håller absolut inte med och jag har aldrig tyckt så. Det beror ju i grund och botten på att mina föräldrar inte har de värderingarna!

Min syster har nästintill aldrig haft på sig ett rosa plagg och hon samlade på leksaksdjur istället för Barbiedockor som liten. När jag var liten så var min största idol Emil från "Emil i Lönneberga". Jag har ALLTID älskar färgen rosa, men jag älskade även att klä mig som honom - Emil, och det var inget konstigt med det. Lika så är det inget konstigt med att vi många gånger har köpt rosa tröjor till våra kusiner, som alla är killar. Loie älskar att leka med bilar, men han älskar även sina små dockor. Varför skulle det vara något konsigt med det? Jag är så glad över att vi i min familj har dessa värderingar.. Att färg, kläder eller intressen inte har något kön.

Likaså är jag extremt glad över att jag aldrig tyckt att det har varit "konstigt" med t.ex samkönade par, alltså homosexuella par. Jag är så tacksam över att även om homosexualitet kanske inte var så öppet (eller? Jag vet inte, bara chansar!) när mina föräldrar växte upp, så har de ändå lärt oss vikten av att respektera alla oavsett sexuell läggning. Jag har aldrig tyckt att det har varit "konstigt" eller "onormalt" på något vis, utan för mig har det bara varit en självklarhet att alla ska få vara tillsammans med den man älskar - oavsett kön. Lika så med lika värde oavsett religion och hudfärg. Det har också varit en självklarhet.


Åh, jag är så tacksam över min älskade familj och hur jag har fått växa upp och blivit uppfostrad. Kunde inte fått en bättre familj, så kloka men samtidigt helknäppa och fantastiska människor. ♥

Gillar

Kommentarer