Internationella kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen. Dagen då ojämställdheten och kvinnornas situation i världen uppmärksammas extra. Detta är vår dag, men jag kan inte vara ensam om att tycka att det inte räcker med en dag. Varje dag borde vara vår dag, varje dag borde orättvisor och ojämställdhet uppmärksammas. Varje dag borde alla kämpa för att världen ska bli en bättre plats för kvinnor och icke-män. Därför tycker jag att det är så bra att feminism finns, att det finns personer som vågar kämpa för kvinnors rättigheter varje dag. Feminismen varken har eller kan gå för långt, och nedan ser ni mina 12 anledningar till varför.

1. För att det under 2015 anmäldes 2440 stycken våldtäkter i Sverige - MOT BARN.

2. För att vi lever i en värld där tjejer får lära sig vad de ska göra för att undvika att bli våldtagna, istället för att killar lär sig att inte våldta.

3. För att viktiga jobb som exempelvis sjuksköterska och lärare är underbetalda jobb, just för att det är en kvinnodominerad bransch.

4. För att jag har enda sedan jag var liten fått höra av vuxna att om en kille beter sig illa mot mig och slår mig, så betyder det att han gillar mig men inte vet hur han ska berätta det.

5. För att kvinnokroppar dagligen sexualiseras.

6. För att "tjejiga" tjejer anses vara blåsta bimbos..

7. ..men om tjejer är för "maskulina", ja då är dom lesbiska.

8. För att ordet "hen" och att det skulle finnas fler än två kön fortfarande ifrågasätts.

9. För att det finns DAMsport, så som damfotboll och damhockey.

10. För att våldtäkt används som ett vapen i krig.

11. För att tjejer, kvinnor och icke-män anses vara mindre värda än män.

12. För att denna lista skulle kunna göras hur lång som helst.

Jag vill inte bli vuxen i en värld där jag kommer få mindre lön än mina manliga kollegor, för exakt samma arbete. Jag vill inte ses som mindre kunnig, seriös eller kapabel till att utföra ett jobb bara för att jag är kvinna. Jag vill inte att mina framtida barn ska få växa upp i en värld där de anses vara mindra värda och inte har samma möjligheter, rättigheter eller skyldigehter som män. Därför tycker jag att dagar som dessa är bra, då ojämställdheten uppmärksammas extra och kanske får ännu fler att kämpa för en mer rättvis värld.

Gillar

Kommentarer