MOBBNING KAN DRABBA VEM SOM HELST

Hur ser en mobbad person ut? Går sådant att se på utsidan, på någons utseende? Nej, det kan man inte. Det går inte bedöma av någons utseende om den personen skulle vara utsatt för mobbning eller inte. Men TROTS DET så jag har fått höra "jag trodde inte att du var mobbad/blev utsatt för sådant med tanke på hur du ser ut" såååå många gånger. Och jag förstår att ingen har menat något illa med den kommentaren, men det är så viktigt att veta att mobbning kan drabba vem som helst, vart som helst.

Det finns inget speciellt utseende, personlighetsdrag eller klädstil för personer som blir mobbade och illa/orättvis behandlade. Mobbning kan drabba vem som helst, oavsett ålder. Och därför måste alla rop på hjälp tas seriöst och inte på något vis sopas under mattan. Och därför tycker jag att det är så otroligt viktigt att prata om mobbning, dess konsekvenser och hur man vågar ta hjälp.

Jag har fått höra tusen gånger att "DU är väl inte mobbad, du som har så många vänner", både av vuxna (lärare) och folk i min ålder. Är det kanske det som är stereotypen av en mobbad person - en person som inte har några vänner? Som är helt ensam? Det är ju helt fel. Jag har exempelvis haft bra vänner under hela mitt liv, även under de jobbigaste perioderna. Ändå blev jag utsatt, och mådde förjävligt.

En gång sa en lärare till mig att jag inte alls var mobbad, eftersom att jag hade så många vänner. I den perioden mådde jag väldigt dåligt. Och ni kan ju tänka er hur det känns att höra något sådant då, att få sina känslor helt dumförklarade. Det är så otroligt viktigt att inte köra över någons känslor, att inte säga till någon annan hur den ska må eller säga att någon överdriver. För allas verkligheter är liks verkliga. Alla uppfattar situationer olika och tar olika illa upp av samma elaka kommentarer.

Vad vill jag få ut av detta inlägget, då? Förutom att skriva av mig, så vill jag understryka hur viktigt det är att inte "köra över" någons känslor och att inte anta en massa saker som man inte har någon aning om. Det är så viktigt att försöka hjälpa och ta folks rop på hjälp på allvar, oavsett om de inte har "rätt" utseende för att vara mobbad. Tänk på det <3

  • Tankar

Gillar

Kommentarer