personlig eller privat?

Idag känns det som att nästan alla har en blogg. Personligen älskar jag att både blogga och läsa andras bloggar. Alla driver sina bloggar på sina egna unika sätt, och skriver om det som de själva brinner för. Det är det en självklarhet att man ska göra så länge man inte skadar någon annan. Men om det skadar en själv då? Kanske inte nu, men i längden?

Såhär tänker jag: allt som skrivs eller läggs ut på Internet finns kvar, och det är tillgängligt för alla att se. Så därför måste man verkligen tänka tre extra gånger innan man publicerar något. Skillnaden mellan att vara personlig och privat är en svår balansgång och senast idag såg jag ett inlägg på en blogg och tänkte att "oj, något sådant hade jag ALDRIG skrivit ut". Alla har sina egna gränser - men som sagt, det är en stor skillnad på att vara personlig och privat.

Det är faktiskt väldigt viktigt att tänka sig för med hur man vill framställa sig själv på sina sociala medier. Det kanske inte är så jättekul om du exempelvis söker jobb, och när din chef googlar ditt namn så kommer det upp blider när du posear naken framför spegeln eller inlägg där du har skrivit detaljerat om ditt sexliv. Eller kanske inlägg där du uttrycker dig rasistiskt eller på andra vis taskigt, Jag vet inte, men jag tror att det i många fall kan vara lite avgörande för om man får jobbet eller inte. Och jag pratar inte bara om jobb som du söker om tio år, utan även sommarjobb eller kanske helgjobbet på ett café. Jag vet tillexempel att mina arbetskollegor där jag jobbade på Öland hade googlat mig eftersom att de inte visste vem jag var.

Jag tycker bara att många måste bli lite mer försiktiga och tänka till en extra gång, för sitt eget bästa. För just nu ser jag bloggare jag publicerar inlägg som jag aldrig hade gjort. Saker som jag aldrig skulle vilja att folk som inte är mina bästavänner eller min närmsta familj skulle få veta.. Summan av kardemumman: Var försiktiga och ta hand om er, båda "IRL" och på Internet. <3

Gillar

Kommentarer