räkna kalorier?

Jag fick en fråga om ifall jag kunde skriva lite om mina tankar kring mat, och framförallt varför jag väljer att räkna kalorier. Och självklart kan jag det!!
Jag vill börja med att nämna hur SJUKT TRÅKIGT jag tycker att det är att sååå många har "fördomar" kring personer som räknar kalorier och tycker att det är töntigt (?) Jag är mycket väl medveten om att majoriteten av de som räknar kalorier gör det för att gå ned i vikt, men det är så många andra som gör det av andra anledningar - exempelvis jag. Och det är inte på något vis fel att göra det oavsett anledning, så länge man mår bra av det själv.
När jag började med att ränka kalorier så vägde jag all min mat, för att lära mig hur stora portioner jag behöver äta. Nu när jag har gjort det ett tag så vet jag ungefär hur mycket jag ska ta, så nu är det bara ibland som jag väger maten. Men jag skriver i alla fall in allt jag äter i en app, där jag även har satt ett mål på hur många kalorier jag ska få i mig om dagen och även hur stor procent av det som ska vara kolhydrater/proteiner/fett. Detta gör jag för att jag ska lära mig att äta mer.
Låter det konstigt? Det är det faktiskt inte. Det är nämligen så att jag äter för lite för att min träning ska ge de resultat som jag vill, alltså ökad muskelmassa. Så ja, för att få i mig x-antal kalorier om dagen så räknar jag dem. Det är verkligen inte konstigare än så. Och jag ser inget som helst fel med det. Det handlar inte om att gå ned i vikt eller något sådant, utan det handlar om att jag vill maximera min träning och se bättre resultat.
Jag älskar mat, både att tillaga och äta, och i nuläget finns det inget som jag väljer bort att äta. Jag går alltså inte på någon diet eller detox av något slag. Däremot äter jag inget godis förutom choklad, för jag vill inte äta gelatin. Förutom det så försöker jag att bara äta choklad/sötsaker/lyxigare måltider på helgerna och äta lagom portioner husmanskost på vardagarna. Ris, kyckling, kokt ägg och råkostsallad är något vi äter de flesta dagarna i veckan och det beror helt enkelt på att det är 1) smidigt att både göra och ha i matlådan, och 2) GOTT. Nu äter jag även min magiska havregrynsgröt (med blåbär, banan och jordnötssmör) varje morgon och är helt besatt av den. För ett halvår sedan HATADE jag gröt, men det gäller att hitta den rätta kombinationen!
Jag tycker verkligen inte att mat ska ses som något dåligt, men samtidigt så måste man tänka lite på vad man stoppar i sig. Enligt mig är det viktigaste att man själv mår bra och äter så att man orkar med skola/jobb och mår bra psykiskt. Och om man bara äter skräpmat dag ut och dag in så kommer man nog inte att orka det.. Men med en balanserad kost, mycket vatten och lite träning så tror jag att man mår bra. Ha inga förbud eller "straff" gällande maten om du inte mår bra utav det. Gör vad som känns bäst för dig, för at the end of the day: det är din kropp, och det är du som ska leva med den för resten av ditt liv. Så var snäll mot den!!

Gillar

Kommentarer